Sunday, December 31, 2017

Apple Rose

Dah lama tak main masak-masak.
Nah hari ni bosan. Jom main masak-masak.
Epal
Banyak dalam peti ais tu. Tanyalah pakcik google. Pakcik google cakap buat je la apple rose instead apple pai. Sebab epal pai banyak pakai bahan. Maka jadilah apple rose. Senang je nak buatnye.

Tara... inilah apple rose versi aku.
Nampok lawooo oioioiii

Eh eh ini testing je. Banyak nak kena modified lagi ni. Dari segi rasa dan kemanisannya. Hahaa. Tak berapa manis sebenarnya.

Caranya begin. Walaupun aku tanya pakcik google. Kalau korang tanya aku inilah jawapannya.

Epal merah sebiji. Tapi yang aku pakai ni epal pinkπŸ˜‰. Asal boleh le jemah oiii.

Belah dua epal dan buang biji dan pulur tengah. Hiris nipis sampai habis.
Rebus dengan gula perang dan serbuk kayu manis. Sekejap je jangan sampai benyo pulak.

Ok buat pastri. 
Setengah cawan tepung gandum. Ni boleh dapat 5 ketul rose
Marjerin boleh butter pon boleh
Air secukupnya.
Garam

Lets mengedoh
Gaul tepung dengan garan dan butter / marjerin sampai jadi seperti berserbuk.
Masuk air gaul lagi sampai jadi doh tak lekat ditangan.

Canai doh memanjang. 

Aku guna sos kastard je. Nak letak jem pon boleh. Ape pon boleh. Ikut suke ler kome.
Sos kadtard ni guna lebihan rebusan epal.
Tambah gula perang lagi iut sesuai manis. Setengah cawan pun cukup. Essen vanila dan kastaed yang telah dicairkan dengan air.
Kacau sampai masak pekat dan berkilat tapi tak keras ok.

Jom boleh rose

Tepung dah dicanai memanjang.
Ratakan sos kastard atas tepung.
Susun epal sepanjang tepung dan lipat bahagian bawah.
Letak dalam cup atau acuan muffin supaya gulungan rose tak terbuka.
Dah siap boleh bakar dalam oven.
Leyak rak paling bawah. Bakar dalam 45 minit gitu.

Oh ya. Pastry tu kalau nak senang beli aje yang dah siap. Namanya puff pastry.

Ok done.
Maaf gambo sedang bikin ini kue tiada. Susah oiii nak tangkap gambo sambil gulung roseπŸ˜‰

Harap paham le. Apa yang nak disampaikan.

Daaa

No comments:

Post a Comment

LOVELY LOVER