macam inilah rupenye
cun ke idak???!!
eh kite pon tak tau ade ketulan jerawat gula pulak menempel kat situ
hahaaa
lantak nye
nak resepi?!
yang ini tak ada telur. diulang tak ada telur
cara buat gula hangus
2 sudu gula pasir
tabur gula dalam loyang lepas tu letak atas dapur dan buka api kecil je.
biarkan sampai kekuningan dan kacau ketengah sampai gula mencair.
bila gula mencair tutup api dan masukkan air panas dalam suku cawan
kacau sampai gula dan air sebati dan buka semula api kecil sampai gula jadi karamel.
tutup api dan ratakan gula. biar sejuk.
jom buat puding pulak
bahan
10 g agar-agar serbuk (1 paket)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair (apa jenis brand pon boleh lantak korang ler)
3 sudu tepung kastard
sesudu esen vanila
4 cawan air
sedap lembut nyaman je masuk kedalam mulut
ewah!!
panas-panas ni lagi sedap dapat makan puding cam ni
betul ke tidakkkk?!!
caranya
masukkan semua bahan kedalam periuk dan kacau rata.
janagan buka api dulu
bila sudah rata buka api dan kacau sampai mendidih dan adunan puding jadi agak pekat
tutup api dan tuang kedalam loyang yang sudah diisikan karamel tadi
sejukkan dan masukka dalam peti es
bile dah sejuk dan beku
terbalikkan puding supaya karamel berada diatas
barulah ummphhh
nyumnyum
selamat mencuba!!!!
NOTEs: nak buat karamel tu mencabar jugak. fuhhh ku fikir karamel tak jadi sebab gula berketul dan melekat dalam loyang. ahhh sudah! panik. tape kacau pelan-pelan sampai gula cair rupenye.. dan kali pertama buat karamel sib baik jadi. bangga jap eh!!
Kalo tak jadi tak pe. boleh cuba di lain kali.
eh kite tak ingat lah resepi ni dari mane. sebab kite suke pastekan je mane-mane resepi yang best sebab kite malas nak cari lagi kat internet. tambah lagi bile tenet slowwww. kite pun berangin je.
eh kite tak ingat lah resepi ni dari mane. sebab kite suke pastekan je mane-mane resepi yang best sebab kite malas nak cari lagi kat internet. tambah lagi bile tenet slowwww. kite pun berangin je.
No comments:
Post a Comment